top of page

כלי הטיפול

רז נוירו ערוך.png
נוירופידבק

נוירופידבק היא שיטת טיפול בה המטופלת והמטופל מלמדים את מוחם לעבוד ביתר יעילות בעזרת משוב המתקבל בזמן אמיתי מקריאת הפעילות המוחית שלהם.
לשם כך, עלינו להתבונן במח כדי לזהות את דפוסי הפעילות האופיניים לו. ישנן שתי דרכים אופייניות. האחת קריאת דפוסי ה EEG החשמליים והשניה היא קריאת הפעילות המטאבולית שלו (בכמות הדם המחומצן שמגיע אליו). ככל שמגיע לאזור מסויים במח יותר דם מחומצן, כך אזור זה עובד ביעילות רבה יותר.
במהלך טיפול נוירופידבק אנו מתבוננים במח, ובו זמנית מאמנים אותו ומלמדים אותו דפוסי התנהגות חדשים.
איך?
בזמן הטיפול המטופל.ת צופה במסך מחשב כאשר חיישנים מונחים על ראשה. החיישנים קוראים את הפעילות המוחית שלה ומציגים אותה על גבי המסך.
הפעילות יכולה להיראות כעמודה צבעונית המשנה את גובהה, כדמות המתקדמת במסלול, או כסרטון אנימציה.
משימתו של הילד היא לגרום לדמות לעלות במעלה הר, או לאפשר לסרטון להתקדם בבהירות וללא קטיעות.
המטרה בבסיס המשימה  היא לתת "פרס" למח על מגמת שינוי שמתרחשת בעוצמת תדרים חשמליים מסויימים או בכמות הדם המחומצן באזור הנמדד. הצלחה במשימה מהווה משוב חיובי או "פרס" למטופל, ובו-בזמן משוב חיובי למוחו.
המטופל יוצא מהמפגש עם תחושת סיפוק, ומוחו לומד בעצם לעבוד ביתר יעילות, ובכך מביא בהדרגה להפחתת הסימפטומים בהם אנו רוצים לטפל.
והמח זוכר?
מסתבר שכן. אחרי כשלושים מפגשים (המספר משתנה כתלות באופי בקושי) בתדירות של פעמיים בשבוע, המח לומד ומטמיע את השינוי. מרגע שהדפוס החדש הוטמע, הוא נשאר ונחקק וממשיך לקבל חיזוקים בעולם האמיתי.
לאילו בעיות מתאים הטיפול?
נוירופידבק הינו שיטת טיפול המתאימה למגוון בעיות וסימפטומים. ביניהם, בעיות קשב וריכוז (ADHD), אפילפסיה, אוטיזם, חרדות, דכאון, הפרעות שינה, מיגרנות, הרטבת לילה, ירידה קוגניטיבית מינימלית, בעיות זכרון בקרב מבוגרים, ועוד.
גוף המחקרים התומך ביעילות השיטה הולך וגדל בקצב מואץ בשנים האחרונות, ובאוקטובר 2012, האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים העניקה לנוירופידבק את הדירוג הגבוה ביותר ביעילות הטיפול בקשיי קשב וריכוז (ADHD).


חשוב להדגיש כי מטרת האימון אינה לחולל שינויים דרסטיים במבנה או בחווט של מוחנו, אלא לספק למח את הגמישות הנדרשת כדי שיוכל לפתח אסטרטגיות חדשות להתנהלות והתמודדות עם המטלות והאתגרים במהלך חיינו.

Image by Tim Mossholder

 CBT טיפול קוגניטיבי התנהגותי

טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול בדיבור (ועם ילדים – גם במשחק) אשר עוזר להתמודד עם בעיות תוך שינוי האופן בו אנו חושבים ומתנהגים. ההנחה בבסיס הטיפול היא שיש קשר הדוק בין מחשבותינו, רגשותינו, תחושותינו הגופניות, והתנהגויותינו.
במהלך הטיפול מנסים המטפלת והמטופל.ת לפענח יחד מהם הדפוסים המחשבתיים שנמצאים בבסיס הקושי והסבל שלנו, ובעדינות ובגובה העיניים, מנסים לבחון מה ואיך ניתן לשנות בדפוסים אלה כדי להקל על הסבל ולהיות גמישים יותר.
זוהי שיטת טיפול מבוססת מחקר שנמצאה כיעילה ביותר לטיפול בחרדות, פוביות, הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), הפרעת קשב וריכוז (ADHD), טיקים וטורט, והפרעות התנהגות.

Image by Rémi Walle

טיפול קבלה ומחוייבות ACT / טיפול מבוסס חמלה CFT / מיינדפולנס

מיינדפולנס הינו תהליך מנטאלי של הבאת תשומת לב מכוונת ובלתי שיפוטית לחוויות המתרחשות בהווה – כאן ועכשיו.

באמצעות תרגולי מדיטציה אנו לומדים להיות נוכחים בהווה, וזאת בשונה מהמצב האוטומטי האופייני לכולנו – לעסוק בעתיד (תכנונים ותסריטים של "מה יקרה אם"...) או לעסוק בעבר (שחזור אינסופי של אירועים שליליים בד"כ).

בתרגול מיידפולנס אנו מלמדים את עצמנו ואת מוחנו תשתית חדשה במטרה להפוך אותה למוכרת ושגורה ובכך לשפר את יכולות ההתמודדות והגמישות המחשבתית והרגשית שלנו. מחקרים הוכיחו את היתרונות הנפשיים של תרגול מיינדפולנס כדרך להפחית מתחים, חרדה ודיכאון.

CFT או טיפול מבוסס חמלה הינה שיטת טיפול שפותחה על ידי הפסיכולוג האנגלי פול גילברט Paul Gilbert. שיטה זו משלבת טכניקות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT, עם עקרונות פסיכולוגיה אבולוציונית, פסיכולוגיה חברתית והתפתחותית, פסיכולוגיה בודהיסטית ומדעי המח.

בטיפול CFT עוזרים למטופלים לטפח תחושות של חום פנימי, בטחון ורוגע תוך אימון יכולות חמלה עצמית וחמלה כלפי הזולת. אימון המצב התודעתי החומל עוזר בהפחתת סבל, ובהקלה על דפוסי מחשבה ודפוסי רגשות קשים כמו חרדה, דכאון, כעס, אשמה וביקורת עצמית.

ACT או תרפיית קבלה ומחוייבות הינה שיטת טיפול שפותחה על ידי הפסיכולוג האמריקאי סטיבן הייז Steven Hayes. שיטה זו מכוונת את המטופלים בעדינות ובסקרנות, לקבל ולחוות באופן מודע ולא שיפוטי מחשבות ורגשות קשים ובלתי נעימים הנחווים בהווה. בטיפול ACT מעודדים את המטופלים להיות נוכחים במציאות הנחווית תוך נקיטת פעילויות בעלות ערך עבורם.

Image by Ricardo Moura

הדרכת הורים

כאשר משפחה מגיעה בבקשת עזרה עבור אחד מילדיה, במרבית המקרים נדרשת התערבות בכמה מישורים. הסביבה הביתית והמשפחתית היא בין החשובות שביניהם. לכן, בין אם הטיפול בילד.ה הוא טיפול נוירופידבק או טיפול קוגניטיבי התנהגותי, ובין אם הקושי הוא התמודדות עם חרדות או עם אתגרי קשב וריכוז - ההורים הם חלק אינטגראלי מהתמונה. כדי שההורים יוכלו לתמוך בשינוי, נערכים כאחת לחודש (כתלות בגיל הילד.ה ובמאפייני הקושי) מפגשי הדרכת הורים.

parts%20that%20make%20up%20a%20whole_edi

הפתרון נמצא בשילובים

גמישות היא מילת מפתח המלווה את התהליך הטיפול - לאורך המסע שעוברים המטופלים, הם מגמישים את יכולותיהם הקוגניטיביות והרגשיות.

גם ממני כמטפלת ושותפה למסע נדרשת גמישות. ולכן, בבואי להתאים פתרון טיפולי, אני בוחנת יחד עם המטופל.ת מהו הקושי ומהם הצרכים עליהם רוצים לתת מענה.

בין אם מדובר בילדה עם קשיי קשב וריכוז, או בבוגר עם חרדות, אני מאמינה שאין פתרון "מוכן מהמגירה". נכון לתפור שילוב טיפולי ייחודי עבורה או עבורו שיענה על הקשיים, ויוביל לגמישות הנדרשת לצורך הקלה על סבל ולשיפור איכות החיים.

כלי הטיפול: Services
נוירופידבק
CBT
מיינדפולנס
הדרכת הורים
הפתרון בשילובים
bottom of page